» Regulier of alternatief

Wat is dit?

 
Regulier Of Alternatief?

Wat is alternatieve geneeskunde? Alternatieve geneeskunde is een verzamelnaam voor tientallen verschillende onderzoeks- en behandelmethodes. Ze richten zich op lichamelijke en op geestelijke klachten. Alternatieve methodes onderscheiden zich van de reguliere geneeskunde. Ze worden niet gedoceerd aan de Nederlandse medische faculteiten of officiele erkende para-medische opleidingen.

Veel mensen vinden de term ‘aanvullende geneeskunde’ passender, omdat ze de behandelmethodes niet zozeer zien als een ‘alternatief’, maar als een aanvulling op de reguliere geneeskunde. Simplistisch gezien is alternatieve geneeskunde een combinatie van volksgeneeskunde en zelfhulp. Volksgeneeskunde klinkt misschien wat denigrerend maar dat is niet de bedoeling; sommige methodes zijn gebaseerd op eeuwenoude westerse of oosterse wijsheden en tradities.

Bij veel alternatieve methodes (niet alle) is de benadering ‘holistisch’. Een holistisch genezer probeert de patient te zien als een geheel, en niet als een verzameling onderdelen. Als iemand iets mankeert, kijkt een holistisch genezer ook naar de rest van de gezondheid. En naar de invloed van de kwaal op de rest van het lichaam.

Uit onderzoek blijkt dat alternatieve genezers vaak meer tijd aan hun patienten besteden, en zorgzamer zijn. Doordat de meesten de ‘hele mens’ behandelen, kunnen ze meer betrokken zijn bij de patient. Bij alternatieve methodes wordt veel met aanraking gewerkt. Dat is een groot verschil met de meer technologische reguliere geneeskunde. Alternatieve geneeswijzen waarbij aanraking een rol speelt, zijn onder andere massage, shiatsu, osteopathie en handoplegging.
Regulier of alternatief? Er zijn argumenten die pleiten voor reguliere geneeskunde en er zijn argumenten voor alternatieve geneeskunde. Vaak wordt alternatieve geneeskunde niet gebruikt ter vervanging van de reguliere geneeskunde, maar als aanvulling. Zo krijgt een patient de voordelen van beide benaderingen.

De belangstelling voor alternatieve geneeswijzen groeit ook uit een onvrede bij sommige mensen met de reguliere geneeskunde. Sommigen zoeken hun heil in alternatieve of aanvullende therapieen als zij ontevreden zijn over hun eigen huisarts. Anderen vinden het een onprettig idee om vaak reguliere medicijnen te gebruiken, en denken dat homeopathische middelen minder schadelijk zijn. Een verder verschil is dat bij alternatieve behandelmethodes vaker wordt gekeken naar de gehele mens, en niet naar de plek waar een kwaal zit.

Het is jammer dat het effect van alternatieve behandelmethodes nog steeds niet wetenschappelijk aantoonbaar is. Dat is het grootste bezwaar vanuit de reguliere geneeskunde. Alternatieve genezers hebben nog geen goed onderzoek kunnen opzetten om de effecten aan te tonen. Vaak gebruiken patienten twee methodes naast elkaar, een reguliere en een alternatieve. Dan is moeilijk te bepalen welke van die twee voor genezing heeft gezorgd. Ook zijn er veel ziektes waarbij alternatieve geneeskunde niet wordt gebruikt, of hooguit als aanvulling. Dat geldt voor ernstige ziektes zoals kanker. Een goed alternatief genezer zal bij een ernstige ziekte afraden om geheel af te zien van reguliere behandelmethodes.

Hoe vind ik een betrouwbaar genezer? Reguliere artsen en verpleegkundigen hebben een opleiding gevolgd aan een medische faculteit of officiele erkende para-medische opleiding. Erkende artsen zijn als zodanig landelijk geregistreerd. Bij alternatieve genezers ligt dit wat lastiger. De grote vraag van mensen die hun heil willen zoeken in alternatieve geneeskunde is dan ook vaak: hoe onderscheid ik een professioneel genezer van een kwakzalver?
Er is een groot aantal bekende en minder bekende alternatieve geneeswijzen. Voor een aantal behandelmethodes bestaan organisaties van beroepsuitoefenaars. Daarnaast zijn er enkele informatiecentra voor alternatieve geneeswijzen en is er de infolijn Alternatieve Geneeswijzen. Bij behandelmethodes waar geen beroepsorganisatie voor bestaat, is de kans groter om een ‘kwakzalver’ te treffen, ook omdat er geen toezicht is en geen erkende diploma’s bestaan. Onder "links" staan links naar verschillende organisaties die zich ten doel stellen om objectieve informatie te geven over alternatief genezen.

http://www.gezondheidsplein.nl/topic/97/Complete-geneeswijzen.html

 
[ terug... ]Omhoog


Uw link hier?

  • Mail mij gerust als u uw link of banner met mij wilt uitwisselen! U vindt hem dan hieronder of aan de linkerkant onder linken.

Mijn startpagina:

Body-mind-soul-work

  • Bezoek je ook deze prachtige site even om te kijken wat Lyana allemaal voor je kan betekenen! Body-mind-soul-work

De huisdierendokter

L'Ange Qui Rit

  • Bezoekt u deze webwinkel eens voor een healing met engelenenergie of prachtige helende engelensieraden L'Ange Qui Rit

Energetisch Gezien

Natuurlijk Gezond

Natuurtherapeut

Repairing balance

Startpagina reikimasters


Copyright 2002-2019